Doorgaan naar hoofdcontent

De werking van Vulcanus in mijn horoscoop

 Sinds kort ben ik bezig met een cursus esoterische astrologie, in deze vorm van astrologie komt ook Vulcanus voor, hij heerst hier wel over Stier ipv Maagd zoals in de structurele astrologie.

De vraag die hier voorbij kwam is hoe kan ik de mythologie van Vulcanus duiden.



Hephaistus - Mulciber - Vulcanus




Hephaistus, die in het Latijns Mulciber of Vulcanus wordt genoemd, is de manke God van het vuur en de smeedkunst die tot de groep van Olympische Goden behoorde. Hij beheerste het vuur in al haar facetten en kon met zijn adem alles laten branden. Maar in de mythen komt hij vooral tot uiting vanwege de vele prachtige kunstwerken die hij voor zowel Goden als stervelingen maakte, waarbij hij geassisteerd werd door de Cyclopen. Zijn werkplaats werd gewoonlijk gesitueerd op het eiland Lemnos maar de latere Romeinen waren van oordeel dat zijn werkplaats op het eiland Sicilië stond, in de berg Etna. Als patroon van de smeden leerde hij daar de mensheid hoe ze metalen konden bewerken door gebruik te maken van vuur.

Afstamming

Over zijn afstamming bestaan een tweetal versies. Volgens de ene versie is Hephaistus een zoon van Hera, die zij ter wereld bracht zonder het bed met een mannelijke God te delen. Dit zou een wraakactie zijn van Hera tegen Zeus omdat hij, zonder tussenkomst van een vrouw, de Godin Athena uit zijn hoofd had laten ontspringen. Dit is echter tegenstrijdig met de mythe waarin Hephaistus Zeus helpt met de geboorte van Athena door hem met een, door hem uitgevonden, bijl op het hoofd te slaan waarna Athena volledig gewapend tevoorschijn springt.

Verzoening

Er zijn ook mythen waarin gesteld wordt dat Hephaistus een zoon is van Zeus én Hera. Als Hera na de geboorte merkt dat haar zoon een kreupele zwakkeling is werpt zij hem uit schaamte van de Olympus. Hephaistus valt in zee waar de NereideThetis en de Oceanide Eurynome 1, hem opvangen en redden. Ze brengen de jonge Hephaistus naar hun onderwatergrot waar hij hem negen jaar lang voor iedereen verborgen wordt gehouden.(negen jaar is kwart van de doorloop van de noordknoop, is een derde van de maancyclus, ) In die periode ontdekt Hephaistus zijn gave en maakt hij de meest prachtige sieraden voor deze Nimfen. Vanwege deze vaardigheid verzoent Zeus Hephaistus uiteindelijk met zijn moeder en mag hij terugkeren naar de Olympus.

Wraak op Hera

Uit dankbaarheid voor deze daad maakt Hephaistus voor de Olympische Goden prachtige gouden sandalen en voor Zeus bliksems. Maar hij is de daad van zijn moeder niet vergeten en maakt voor haar sandalen van diamanten. Zodra Hera die aantrekt kan ze die niet meer van haar voeten doen, hangt ze hulpeloos ondersteboven in de lucht, en weigert Hephaistus haar te bevrijden. Dan roept Zeus de hulp in van Dionysus 2, die Hephaistus dronken voert, waarna hij bereid is om zijn moeder te verlossen. Als waardering voor de sandalen, en als dank voor de bliksems, mag Hephaistus van Zeus een beloning kiezen. zonder na te denken vraagt hi direct Athena als vrouw waarmee Zeus instemt. Maar hij zegt wel tegen zijn zoon dat hij Athena zelf moet proberen te veroveren omdat ze heeft gezworen maagd te blijven.

Aanranding van Athena

Daarop gaat Hephaistus naar het huis van Athena en, in vuur en vlam voor haar schoonheid, smeekt Athena om zijn vrouw te worden. Maar ze weigert botweg en vlucht weg waarna Hephaistus, vol begeerte, de achtervolging inzet. De kreupele Hephaistus heeft de grootse moeite om de Godin bij te benen maar weet uiteindelijk Athena te grijpen. Er ontstaat een wilde worsteling waarbij Hephaistus zijn halfzus probeert te verkrachten. Hephaistus raakt hierdoor zo opgewonden dat zijn zaad vroegtijdig naar buiten komt en op het been van Athena terecht komt. Vol walging verwijdert Athena het zaad met een plukje wol en wierp dat op de grond. Daar gaat het zaad een verbinding aan met de aarde (Gaea) en wordt negen maanden later de slangenmens Erichthonius 2 geboren.




Ik ben begonnen om alle woorden die me raakte te onderstrepen.

          Vulcanus
  • hij leert iets aan de mensheid
  • thema diversiteit, vrouwelijk, mannelijk, lelijk, mooi, gehandicapt.
  • verstoten vanuit schaamte
  • getal 9 jaar, getal negen is van de heremiet, wijsheid door ervaring, bewustzijn.
  • hierna specifieke kwaliteit, vakkennis. Transmuteren
  • wraak, bewustwording van de ander.
  • aan voeten opgehangen, omgekeerde wereld, tarot de gehangenen. Het zien vanuit de ander.
  • inruil voor passie (bliksem) met vuur spreken
  • Athena = Venus liefde, inruil voor liefde, geeft hij wraak op
  • Maar liefde is niet genoeg, maar hieruit komt wel iets moois, plant een zaadje.
  • Maar het mooie dient verborgen te blijven en te transformeren  de wagenmenner, tarot

 De zegewagen: Globale betekenissen: succes of overwinning door beheersing, evenwicht en discipline. De innerlijke zekerheid dat je voor geluk en succes geboren bent. Vaak duidt de Zegewagen op wereldlijk succes dat meetbaar en zichtbaar is, ook voor anderen.

Transmuteren is veranderen in een nieuwe vorm. Smids ijzer smeden naar sierraden.

Waarom is Vulcanus in deze esotherische cursus nog meer naar voren gekomen. Evolutie proces van de maan. Planeet voor de maan, is wat er speelde voordat ik in dit leven kwam, mercurius in Vissen. Planeet na de maan is wat ik in dit leven kom uitwerken. Jupiter conjunct Vulcanus. Vandaar dit interessant is om dit te onderzoeken. 

Noordknoop geeft ook punt aan wat ziel hier wil ontwikkelen dus gekeken, wat er in transit Noord-knoop voorbij komt op moment dat Noord-knoop conjunct Jupiter- Vulcanus komt. Noord-knoop draait in 18 jaar, dubbele van 9 jaar.

1e keer; 20-7-1966 geboorte van mijn jongste zus. Verstoten moment?
2e keer; 1985 trouwdag. Liefde
3e keer; 2003 keuze opleiding accountant. Specialisatie vakkennis?
4e keer; 2022 keuze mijn laatste nieuwe baan. Delen van mijn kennis met "mensheid".

Wat me dan toch nog bezig houdt, in welke mate past mijn verbranden van mijn voeten in dit verhaal. Ik voel me niet geliefd door het verbranden van mijn voeten. Wie houdt er van iemand die niet mooi is. Dit is echt wel een thema in mijn leven. In relatie tot mijn moeder maar ook in relatie tot mijn man en het mannelijke geslacht. Ik heb me nooit als een mooie vrouw kunnen zien die de moeite waard is. Ik heb hier op allerlei manier natuurlijk wel op een manier levenservaring opgedaan (heremiet) die ik anders in wijsheid nooit zou hebben ontwikkeld. (ook een specialisme). Op het moment van volwassen worden heb ik me denk ik wel van mijn moeder afgekeerd, als jij niet van mij houdt dan ik ook niet van jouw. En vervolgens ben ik mijn leven lang bezig geweest om een ieder en vooral mezelf te bewijzen dat ik minstens net zo goed ben en alles minimaal net zo goed kan als alle "normale mensen". En nu mijn moeder en vader zelf niet meer vooruit kunnen, omdat hun lichaam hun in de steek laat. Denk ik wel als de Gehangen van de tarot, kijk zo was het voor mij al die jaren. Maar hoe ouder ik word "hoe wijzer" zie ik dat er maar een ding belangrijk is in deze menselijke wereld en dat is liefde. Liefde voor onze mede mens, liefde voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik hoop ik dit uit te kunnen dragen als menner van de zegewagen.

         

 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Cheiron als overbrugger, als keerpunt.

Cheiron Cheiron is een komeet (dwerg planeet) Vorige week werd ik getriggerd om me iets meer te verdiepen in Cheiron. Door dit te doen vielen me een paar dingen op, waardoor ik tot nadenken werd gezet. Cheiron de genezer, een God met het eeuwige leven. Welke hij heeft ingeruild voor het leven van een vriend. Jupiter . (steelde het vuur voor de mensheid) Cheiron, die weleens genoemd wordt, gelijk aan Jezus. Cheiron, de overbrugger, het keerpunt, tussen Saturnus en Uranus. Het verleden en de toekomst. Bij mij komt dan al snel de vraag maar wat doet hij nu in mijn horoscoop. Kan ik hem voelen, ik blijf een vis natuurlijk. Voelen kun je hem natuurlijk het beste als hij terugkeert op zijn huidige punt. Bij mij was dat in 2015. Ik weet nog dat ik toen dacht dat ik een herhaling voelde van een pijnlijke gebeurtenis rond mijn 23ste toen stond hij namelijk Tr. vierkant. In die tijd werkte ik bij de Rabobank en werd ik gepest, niet opgenomen in het team, ik zat op een plek die een andere teamgen

Regressieve nieuwe maan

 Dit is het punt van de laatste nieuwe maan voor je geboorte voor mij 3 maart 1965 10:55. Opvallend voor mij in deze horoscoop. Stellium nu in 11e -10e huis en 5e huis, met Maan in 11 erbij. Gelukspunt bij nieuwe maan altijd op de Acs. Noordknoop in II  precies op asc, dus Zuidknoop precies op desc. Heer 1 in 11e huis. Esotherisch Kantekening deze laatste nieuwe Maan heeft iedereen als laatste nieuwe Maan die tussen de Manen geboren is. Dus niet persoonlijk of uitzonderlijk. Het lijkt meer een zielen opdracht van een groep Zielen. m.i. gaat het dan ook alleen over de punten in deze horoscoop die de Radix raken. In dit geval. Noordknoop/ Zuidknoop op Asc/desc Nieuwe Maan oppositie Uranus, maar ook deze loopt niet zo snel dus komt ook in veel horoscopen voor.  Horoscoop vertelt iets wat belangrijk is, zegt iets over de reden waarom je komt. Maar wat? IC zegt iets over bewustzijnsniveau . Dus in mijn speurtocht om hier achter te komen heb ik Janduz er maar eens bij gepakt. 12'28 Leeu
Vrijdag 9 april  2021 Mijn zoektocht in het kort. Ik ben begonnen met een cursus analytische psychologie van Jung in 2009, van Jung heb ik geleerd wat synchroniciteit is en de werking van het projectie mechanisme. In zijn boeken heeft hij het typologieën. In het bedrijfsleven wordt dit op allerlei manieren toegepast, je vindt het in allerlei communicatie, leidinggeven en management opleidingen terug. Dit is niet om mensen in hokjes te plaatsen maar vooral om de mensen en hun drijfveren om je heen te gaan begrijpen. Jung legt deze typologieën over de astrologie heen. Vanuit deze gedachte was de stap naar een studie karakter astrologie heel logisch, na mijn accountancy opleiding. Na de Astrologie studie een aantal jaren gevolgd te hebben had ik toch het gevoel dat er nog te weinig diepgang in zat. De studies gaven me veel inzichten maar de essentie ontbrak, weet ik nu. In 2014 ben ik een aanvullende studie gaan doen bij Monique Leurink met als doel het antwoord te vinden op de vraag wat